MENI
23.11.2011

Konferencija "Proces napredovanja profesionalnih vojnih lica u Oružanim snagama BiH“


Danas je okončana konferencija "Proces napredovanja profesionalnih vojnih lica u Oružanim snagama BiH - Jednake mogućnosti za prekategorizaciju i unapređenje uz poštivanje načela transparentnosti", koju je, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirao parlamentarni vojni povjerenik BiH.

„Najveći broj pritužbi zaprimljenih u Uredu parlamentarnog vojnog povjerenika odnosi se na pitanje procesa napredovanja u službi u Oružanim snagama BiH“, rekao je parlamentarni vojni povjerenik BiH, Boško Šiljegović, naglašavajući da je konferencija organizirana kako bi se obavila rasprava o uočenim nepravilnostima u procesu unapređenja i napredovanja u službi u OS BiH, sagledale do sada preduzete aktivnosti na njihovom otklanjanju, kao i ukazalo na mjere koje tek treba preduzeti.
„Iako su već preduzeti koraci za transparentnije provođenje procedura i davanje jednakih mogućnosti za napredovanje pripadnicima Oružanih snaga BiH, te su u tom pravcu izdate odgovarajuće preporuka vojnog povjerenika, i dalje su pojedini problemi ostali neriješeni“, istakao je Šiljegović.

Učesnicima konferencije se, između ostalih, obratila i predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Dušanka Majkić, šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Fletcher M. Burton, predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.
U toku rada konferencije je formirana radna grupa čiji je zadatak da formuliraju zaključke koji će, istovremeno, poslužiti kao smjernice za nastavak rada u ovoj oblasti. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću